­
Sügisese viljapuuaia kook - Sandra koogid

Sügisese viljapuuaia kook

Saturday, November 11, 2023

See retsept pärineb Jamie Oliveri raamatust „Jamie kodus“. Jamie ei ole eriline koogikunstnik ja raamatus on selle nimi ka tegelikult puding: Orchard Eve Puding. See retsept tundus paras mässamine, aga kuidagi jäi ja jäi mind kummitama. Esimest korda proovisingi seda teha juba kunagi ammu, kui mul raamat käepärast oli. Oligi mässamine ja valmis sai muidugi hilisõhtul, kui keegi seda enam süüa ei jaksanud. Aga mõnus tuli, kuigi minu arust osutus retseptis soovitatud 20 cm diameetriga vorm selgelt liiga väikseks. Kokkuvõttes jäi tunne, et peab kordama. Vürtsidega hautatud puuviljad mõnusas pehmes keeksitaignas – no see ju kõlab juba suurepäraselt. Lisaks ei ole kuigi palju koogiretsepte, mida saab või suisa peab kohe ahjust võttes sööma hakkama. Enamasti on ikka öeldud „lase jahtuda, soovitavalt üleöö“. No ei jõua ju alati hommikuni oodata.

Otsisin seda retsepti aastaid internetist taga, et ära salvestada, ja mida polnud seda polnud. Lõpuks leidsin ühe tänuväärse blogi, kus seda oli katsetatud ja nüüd panen selle siia endale ka kirja. Nagu öeldud, siis ega siin tõesti ju midagi erilist ei olegi: puuviljad hautatakse pehmemaks ja küpsetatakse kõige klassikalisemasse 1:1:1 keeksitaignasse. Soovitus on serveerida soojalt koos puuviljade siirupiga, aga mulle meeldib ausalt öeldes palju rohkem järgmisel päeval külmalt, kui maitsed on läbi tõmmanud ja pole enam seda saiavormi tunnet.

 

Kooki on hea teha siis, kui on palju puuvilju käepärast, sest ega ikka naljalt ükski kook ei nõua 1,5 kg puuvilja. Enamasti pigem on olukord selline, et sul on suur kotitäis õunu ja retsept ütleb, et vaja läheb ainult kolme.

 

Vürtside osas asendasin kaneeli kardemoniga (otse loomulikult).

 

Olen seda kooki teinud nii metallvormis kui keraamilises ja metall meeldib mulle rohkem, siis jääb koorik koogisem. Erinevalt tüüpilisest tagurpidikoogist ei ole seda vaja pärast taldrikule ümber pöörata.


 

 

  • 1,5 kg erinevaid puuvilju, õunad, ploomid ja pirnid sobivad hästi
  • 100 g pruuni suhkrut
  • Suurem tükk võid
  • Kardemoni
  • Nelki
  • Ingverit
  • Muskaatpähklit
  • 2 kuivatatud loorberilehte

  • 200 g võid
  • 200 g suhkrut
  • 200 g jahu
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 4 muna

  • Vahukoort
  • Natuke suhkrut
  • Viskit, rummi või brändit

 

Koori õunad ja pirnid ning lõika sektoriteks. Poolita ploomid. Pane suurde potti suhkur, või, loorber ja igat vürtsi umbes näputäis või natuke rohkem. Hauta madalala kuumusel kaane all u 20 minutit. Liialt ära ei tohik puuvili laguneda, kuigi ploomiga juhtub see muidugi niikuinii.

 

Samal ajal valmista taigen. Vahusta või suhkruga. Lisa ükshaaval vahustades munad töödeldes segu pärast iga muna uuesti ühtlaseks. Lõpuks sega hulka küpsetuspulbriga segatud jahu.

 

Soojenda ahi 180 kraadini. Võita ahjuvorm. Pildil on 20x30 cm diameetriga vorm. Kurna puuviljad sõelal. Viska loorberilehed ära ja jäta vedelik alles.

 

Laota umbes 2/3 puuvilju vormi põhja. Tõsta peale taigen. Jaota ülejäänud puuviljad koogi peale. Küpseta olenevalt vormi suurusest ja materjalist 45-60 min ehk kuni kook on kuldpruun ja sisse torgatud tikk jääb puhtaks.

 

Serveerimissoovitus on vahukoorega, millesse on lisatud natuke viskit, brändit vms ja üle valatud puuviljasiirupiga. Muidugi pole ka jäätis paha mõte, kuid kook ise on juba niigi üsna magus.




Vaata ka

0 comments

Subscribe