­
Üleöö pärmitainas ja mooni-martsipani pidusai - Sandra koogid

Üleöö pärmitainas ja mooni-martsipani pidusai

Sunday, December 03, 2023

Pärmitaigna kergitamine külmkapis on midagi, mid aolin ammu proovida tahtnud. Sooje saiakesi tahaks ju hommikul, aga kes jõuab selleks varavalges ärgata ja kõik need kergitused ära oodata. Eriti pehme sai tuleb ju veel eelkergitust kasutades. Lõpuks proovisin ära ja tundub, et leidsin töötava retsepti pärmitaigna üleöö kergitamiseks, nii et hommikul ei jää muud üle, kui saiad vormida, veel plaadil kerkida lasta ja ahju. Samad kogused leiab Ida Savi klassikast "Saiad, pirukad, koogid" kaneelirulli retseptist.

Antud juhul tegin mooni-martsipanitäidisega pidusaia, kus saiarullid mõnusalt omavahel kokku küpsevad.


12 tk

  • 250 ml külma piima
  • 25-30 g presspärmi
  • 100 g suhkrut
  • 0,5 tl soola
  • 1 muna
  • 75 g pehmet võid
  • u 500 g nisujahu

Moonitäidis:

  • 5-75 g toasooja võid
  • mooniseemneid – nii et mustab
  • u 125 g martsipani
  • suhkrut


Muna+piim määrimiseks

Hõõru pärm vähese suhkruga vedelaks, lisa ülejäänud suhkur, sool ja külm piim. Sega ühtlaseks. Lisa osa jahust ja hakka sõtkuma (KitchenAidiga), lisa või ja muna ning lõpuks ülejäänud jahu. Sõtku oma 10 min. Tainas jääb ikkagi veidi kleepuv, aga sellest ei ole midagi.

Õlita puhas kauss, pane tainas kaussi ja riputa peale jahu. Kata kauss todiukilega ja pane hommikuni külmkappi (8-9h). 

Hommikul võta taigen välja, rulli jahusel laual ristkülikuks, määri peale pehme või, raputa peale mooniseemned, suhkur ja murenda/riivi martsipan. Keera pikemast otsast rulli ja lõika rull 12-ks. Vooderda poole ahjuplaadi suurune pann küpsetuspaberiga. Lao rullid vormi ja jäta toasooja kerkima 30 minutiks. Määri muna-piimaseguga. Küpseta 200 kraadi juures 25 min. Üksikuid saiakesi küpsetada 15 min.





Vaata ka

0 comments

Subscribe