­
Banaanileib šokolaaditükkidega - Sandra koogid

Banaanileib šokolaaditükkidega

Thursday, October 10, 2019

Banaanileiba peetakse väga lihtsaks ja igapäevaseks Ameerika küpsetiseks ja nagu iga klassikalise asja puhul on ka siin retseptivariatsioone musttuhat. Olen mõningaid neist varasemalt testinud ja ikka on midagi häirinud. Parimad asjad juhtuvad tavaliselt iseenesest ja nii avastasin alloleva retsepti tänu oma õele Anitale, kes oli seda ükskord küpsetanud. Ja loomulikult valis tema retsepti nagu normaalne inimene ehk esimene ettejuhtuv eestikeelne lihtne retsept - samas kui mina olin aegade jooksul investeerinud tunde internetisügavustes kaevamisse ja erinevate retseptide teoreetilisse analüüsi: kas rasvaineks või või õli, hapupiimaga või ilma, pruun või valge suhkur, segamine või vahustamine, mitu muna, kas panna kakaod või šokolaadi jne jne. Kõike ei viitsi ju läbi katsetama ka hakata, tuleb teha teoreetilist analüüsi. Ja katsetused ei olnud seni rahuldavat tulemust andnud, näiteks üks, kus oli kakao. No ei olnud see maitse, mida ma otsisin.

Selles retseptis on või, pruun suhkur ja vahustamine ehk siis kõik üldiselt samamoodi nagu tavalise keeksi puhul. Lisasin šokolaaditükid, sest banaan ja šokolaad kuulub nende paaride hulka, mis on kokku loodud. Ilma selleta oli maitses minu jaoks midagi puudu. Aga nüüd sõin ise peaaegu pool kooki ära, mida ma tavaliselt kunagi ei tee.


  • 150 g toasooja võid
  • 150 g rafineerimata roosuhkrut
  • 2 muna
  • 150 g nisujahu
  • 1/2 tl söögisoodat
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 2 väga küpset banaani
  • 100 g tumedamat šokolaadi (Fazer 47%)
Eelsoojenda ahi 180 kraadini. Võita piklik keeksivorm hoolega. Purusta banaanid kahvliga. Mikserda toasoevõi ja pruun suhkur kreemjaks. Lisa ükshaaval vahustades munad. Sega omavahel kuivained ja sega ka need hulka. Lõpuks lisa banaanid ja hakitud šokolaad. 
Vala tainas vormi ja küpseta umbes 50 minutit või kuni hambatiku külge ei jää tainast. Lase vormis jahtuda kuni vorm kättevõtmiseks enam liiga kuum pole. Alles piisavalt jahtununa saab koogi ilusti kätte. Maitsev nii soojalt kui jahtununa.

Vaata ka

0 comments

Subscribe