Vastlacroissantid
Thursday, February 23, 2023Kunagi nüüdseks juba aastaid tagasi, kui ma esimest korda Karjase Saia vastlacroissnati sain, tundus see nagu ime, nagu maa peal avanenud paradiis. Krõbe croissant, mandlikreem, vahukoor. Nüüd jäin seda imet igal aastal ootama. head asjad on teatavasti parimad, kui nende kättesaadavus on piiratud.
Aga eelmisel aastal valmistas Karjase Sai mulle pettumuse. Mandlikreemist oli saanud soolane mandlivõie ja nii oli kogu kombinatsioon üpris meh. Töötav asi oli minu jaoks katki tehtud.
Tänavu avastasin rõõmuga, et üks pagar Viimsis, Saiapoiss, kes samuti teeb väga tasemel lehttaignaküpsetisi, on samuti hakanud oma croissanti vahele mandlikreemi ja ja vahukoort lisama. Ootasin võimalust tema loomingut proovida pikisilmi, aga kui see hetk viimaks käes oli siis... meh. Põhimõtteliselt sama lugu nagu Karjase Saiaga.
Ei aidanud midagi. Et paradiisi tagasi saada, tuli see juba ammu meeles mõlkunud isetegmine lõpuks ette võtta.
Croissante ma ise teinud ei ole ega üritanud seda ka seekord. Kvaliteetne priske krõbe croissant on hea tulemuse alus. Tellisin need Saiapoisi käest.
Täidis peab minu nägemuses olema MAGUS mandlikreem. Internet õpetab selleks erinevaid variante ja kiirtee on kahtlemata martsipan, aga minu meelest ja martsipan liiga lääge ja kunstlik.
Seega võtsin aluseks sama retsepti, mida olen kasutanud vastlakuklite sees. Ühe idee oma vastlacroissantipettumustest siiski sain: lisada mandlivõiet. Ikka mahe ja 100% mandlisisaldusega. Ehk siis kokkuvõttes esineb mandel täidises korraga neljal erineval kujul.
- 4 väga kvaliteetset croissanti (Saiapoiss, Karjase Sai, PÄRIS...)
- 1,5 dl mandlijahu
- 0,75 dl röstitud mandlilaaste
- 3 spl suhkrut
- 2 spl tuhksuhkrut
- 6 spl piima või taimset piima
- 1 tilk mandliessentsi
- 0,5 tl kardemoni
- 2 tl mandlivõiet
Koguseid ei pea ülitäpselt järgima. Sega kõik kokku kuni saad määritava pasta, mis maitse järgi sulle sobib. Vahusta vahukoor vähese suhkru ja vanilliga, võib lisada ka toorjuustu.
Lõika croissantid pikkupidi pooleks. Ikka pikemalt, sest siis on rohkem lõikepinda. Kata lõikepind täidisega ja tõsta peale vahukooremüts. Kaas peale tagasi, tuhksuhkrut ka ja ongi valmis.
Vahukoore-toorjuustutäidisega olid ka järgmisel päeval veel väga head.
0 comments