­
Jõulu Brita kook - Sandra koogid

Jõulu Brita kook

Wednesday, December 25, 2019

Ma olen kuidagi kogu aeg arvanud, et mina ei oska seda Brita (või Britta) kooki õieti teha. Kuigi iseenesest on ju tegu väga lihtsa koogiga: keeksipõhi, mille peal besee, küpsetatud ahjuplaadil, lõigatud pooleks ja vahukoor ning marjad vahel. Eriliselt on mulle alati meeldinud Gustavi teistsugune variant Britast nimega NÕHK.

Seekord jõuludeks koju kaasa tegemiseks kooki valima hakates tuli mõte julgus kokku võtta ja uuesti proovida. Mitte küll just NÕHK-i järele teha, aga natuke teistmoodi Britat. Ja ausalt öeldes jäin seekord väga rahule. Meenutab NÕHK-i täiesti rahuldaval määral ja on seejuures mõistagi parem - ilma igasuguse margariini, taimsete kreemi, emulgaatorite ja muu selliseta.

Kook on Ivo Brita koogi retsepti järgi v.a valge suhkru asemel on pruun suhkur. Kreemi jaoks võtsin ühe Jamie Oliveri šokolaadi mousse retsepti. Ning marjad vahele. Lihtne ja ilus.


Biskviit:

150 g võid
1,5 dl pruuni suhkrut
3 munakollast
2,5 dl nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
1 dl piima

Besee:

3 munavalget
2 dl suhkrut
Mandlilaaste

Täidis:

4 dl vahukoort
200 g kvaliteetset piimašokolaadi (Fazeri sinine)
1 spl suhkrut
1 spl brändit
150 g värskeid või külmutatud vaarikaid (või pohli näiteks)


175 C, 20-25 min


Valmista esmalt besee. Vahusta munavalged tugevaks vahuks. Lisa edasi vahustades vähehaaval suhkur, jätka peale kogu suhkru lisamist vahustamist veel veidi aega. Saad sefiirilaadse pehmete tippudega vahu.

Tordipõhja jaoks vahusta pehme või suhkruga. Lisa edasi vahustades munakollased.
Sega kuivained omavahel ja lisa piimaga vaheldumisi segule. Sega kõik ained kiiresti ühtlaseks.

Määri taigen ahjuplaadile asetatud küpsetuspaberile. Määri peale munavalgevaht tehes ühtlaseid pöörlevaid liigutusi - nii jääb pind ilus. Puista peale mandlilaaste. Küpseta 20-25 minutit 175 kraadi juures ahju alumisel siinil.
Jäta tordipõhi segamatult ahjuplaadile jahtuma.

Vahusta vahukoor suhkruga pehmeks vahuks (ülevahustamise oht!). Sega vispliga hulka brändi. Samal ajal sulata veevannil šokolaad (veevann tähendab siis seda, et kuumuta kastrulis pliidil natuke vett, tükelda šokolaad kuumakindlasse kaussi, aseta kauss kastruli peale nii et põhi veega kokku ei puutu ja lase aeg-ajalt segades sulada). Lase šokolaadil natuke jahtuda ja tõsta see siis etetvaatlikult vahukoore hulka.

Lõika tordipõhi risti pooleks. Määri ühele poolele kreem ja puista peale marjad (no tunde järgi, need grammid on üsna umbmäärased seal). Külmutatud marju eelnevalt sulatada pole vaja. Tõsta peale teine koogipool. Soovi korral sõelu peale tuhksuhkrut.



Vaata ka

1 comments

  1. luckyclub.live ▷ Online Casino site | Luckyclub
    Lucky club is the home of luckyclub.live the biggest progressive jackpots. The online betting site offers a range of slots, live casino games and scratchcards with high RTP.

    ReplyDelete

Subscribe