Rullbiskviit maasikate ja kohupiimakreemiga
Monday, April 26, 2021Rullbiskviit on jälle üks kook, mis on mulle mõningaid väljakutseid pakkunud. Tegu on ju lihtsa retseptiga, mis tänapäeval näeb internetis üldiselt välja selline, et vahusta munad suhkruga, sõelu hulka jahu-tärklise segu, küpseta 180 C kraadi juures, kummuta suhkruga ülepuistatud küpsetuspaberile ja keera soojalt rulli. Vot aga ei ole mina selliselt head mahlast rullbiskviiti saanud. Lõpuks pöördusin algallikate ehk Ida Savi "Saiad, pirukad, koogid" poole ja siin on nüüd siis retsept, mille järgi tuleb mahlane ja hästi rulli keeratav rullbiskviit. Oluline on ka see, et täitmisega ei tasu liiga kaua oodata - biskviitkook kuivab tõesti kiiresti.
Biskviit:
- 5 muna
- 5 spl suhkrut
- 3 spl jahu
- 2 spl kartulitärklist
Pane ahi 200 C juurde sooja. Eralda munavalged ja -kollased. Vahusta munavalgeid vähehaaval suhkrut lisades mikseriga. Kui kogu suhkur on lisatud, vahusta paar minutit veel. Vahusta mikserit vahepeal pesemata munakollased heledaks. Sega kokku jahu ja tärklis. Lisa kuivained sõeludes vaheldumisi munakollasega munavalgemassile (jah, just sedapidid).
Kata suur ahjuplaat küpsetuspaberiga, nii et servad on ka kaetud. Määri taigen ahjuplaadile. Küpseta 8 minutit.
Edasi teen mina nii, et puistan silikoonist taignamatile natuke suhkrut ja kummutan ahjust võetud biskviidi kohe sinna peale, eemaldan ettevaatlikult küpsetuspaberi, pööran selle teistpidi, panen biskviidi peale ja keeran koos paberiga rulli. Lasen jahtuda umbes tunni - kreemiga täitmiseks ei tohi biskviit olla soe. Kui sellist silikoonmatti pole, siis tuleb biskviit kummutada suhkruga ülepuistatud küpsetuspaberile, eemaldada taaskord teine paber ja keerata koos aluspaberiga rulli.
Kreem:
- 300 ml vahukoort
- 200 g kohupiima
- 5-6 spl tuhksuhkrut
- 1 tl vanillipastat
- 300 + 100 g maasikaid
Vahusta koor suhkru ja vanillipastaga pehmeks vahuks. Vahustamise lõpupoole lisa ka kohupiim, et kõik ühtlaselt seguneks. Eralda umbes suur kulbitäis kreemi, et sellega hiljem kook katta. Haki u 300 g maasikaid väikesteks viiludeks ja sega kohupiimamassi hulka. Keera biskviit rullist lahti ja määri maasikakreem peale. Keera uuesti rulli ja kata ülejäänud kreemiga. Viiluta ülejäänud 100 g maasikaid õhukeselt ja lao koogi peale. Lase enne serveerimist veidi jahedas seista.
0 comments