Karamelline tagurpidi õunakook
Wednesday, September 15, 2021Ma pean tunnistama, et ma ei ole väga suur õunakookide asutaja. Ei teagi täpselt, miks. Õunakook tundub kuidagi nii - tavaline. Õunakooke teeb igaüks. Õunakoogiga on raske üllatada. Õuna kombineeritakse tavaliselt kaneeliga ja seega on õunakoogil üsna kindel "õunakoogi maitse". Ma ei tea.
Küll aga olen ma suur hooajalisuse austaja ja juba ammu ootasin esimesi koduseid koogiõunu. Ise sõbra aiast korjasin. Plaan nende õuntega oli mul seekord samuti juba ette paigas - tagurpidi kooki. Sest õunad+karamell - ega midagi veelgi paremat polegi õuntega vist võimalik teha.
Huvitav küll, aga ma ei olnud tagurpidi kooki nagu kuulus tarte tatin, kunagi varem teinud. Seal on mitu asja. Mulle meeldib kooke teha ette, aga sellist kooki peab serveerima soojalt. Seega on ajastus keeruline. Teiseks on vaja sobivat vormi. Aga nüüd leidsin neile probleemidele lahendused.
Karamell:
- 60 g võid
- 100 g heledat muscavado suhkrut
- 50 ml rõõska koort (osta 4 dl, ülejäänuga saad serveerida)
- 0,5 tl kaneeli
- näpuotsatäis soola
- 2 suurt haput õuna
Biskviit:
- 120 g jahu
- 1 tl küpsetuspulbrit
- 0,5 tl soodat
- 0,5 tl kaneeli
- 0,5 tl vanilli
- 140 g pruuni suhkrut
- näpuotsatäis soola
- 2 muna
- 120 g kreeka jogurtit
- 100 ml maitseta toiduõli
Pane ahi 180 C (pöördõhk) juurde sooja. Koori ja viiluta õunad õhukeselt. Mõõda kõik katteained vormi ja pane sinna ka õunaviilud. Pane vorm ahju, et suhkur ja või sulaksid ning õunad juba natuke pehmeneksid. Selleks ei pea ootama, et ahi temperatuuri saavutaks. Sega vahepeal, et segu tuleks ühtlane.
Samal ajal valmista taigen. Mõõda ühte nõusse kuivained ja sega. Kausis vispelda munad suhkruga lahti. Lisa vedelikud. Vahetult enne vormi lisamist sega kuivained vedelikusegu hulka (nii ei jõua sooda liiga vara ära reageerida) ja sega ainult nii palju kui parasjagu vaja.
Võta vorm ahjust ja vaata, et kõik oleks segunenud ja aja õunad ühtlase kihina laiali. Laota peale taigen (võib tunduda, et seda on vähevõitu, aga see kerkib päris palju). Küpseta 180 C ahjus umbes 25 minutit või kuni kook on pealt kuldne ja koogi sisse torgatud tikk jääb puhtaks.
Võta kook ahjust ja lase jahtuda umbes 10 minutit. Vabasta vajadusel koogi servad noaga vormi küljest.
Kui kook on natuke jahtunud, kummuta see serveerimisalusele (kaua ei tohi oodata, muidu ei tule karamell enam vormi küljest lahti). Serveeri soojalt koos vahukoore või jäätisega või mõlemaga.
0 comments