­
Karamelline tagurpidi õunakook - Sandra koogid

Karamelline tagurpidi õunakook

Wednesday, September 15, 2021

Ma pean tunnistama, et ma ei ole väga suur õunakookide asutaja. Ei teagi täpselt, miks. Õunakook tundub kuidagi nii - tavaline. Õunakooke teeb igaüks. Õunakoogiga on raske üllatada. Õuna kombineeritakse tavaliselt kaneeliga ja seega on õunakoogil üsna kindel "õunakoogi maitse". Ma ei tea.

Küll aga olen ma suur hooajalisuse austaja ja juba ammu ootasin esimesi koduseid koogiõunu. Ise sõbra aiast korjasin. Plaan nende õuntega oli mul seekord samuti juba ette paigas - tagurpidi kooki. Sest õunad+karamell - ega midagi veelgi paremat polegi õuntega vist võimalik teha. 

Huvitav küll, aga ma ei olnud tagurpidi kooki nagu kuulus tarte tatin, kunagi varem teinud. Seal on mitu asja. Mulle meeldib kooke teha ette, aga sellist kooki peab serveerima soojalt. Seega on ajastus keeruline. Teiseks on vaja sobivat vormi. Aga nüüd leidsin neile probleemidele lahendused. 

See kook ei ole tarte tatin. Karamellised õunad küpsetatakse hoopis kreeka jogurti ja õli baasil pehmesse taignasse. Seda kooki on hea küpsetada siis, kui sul on magustoitu vaja serveerida KOHE, otse ahjust. Nimelt enamik kooke selleks tegelikult ei kõlba - ikka tahavad nad jahtuda, taheneda, külmkapis seista. Nii et see kook on üks väga tänuväärne variant. No näiteks kui on ootamatult tulemas külalised. Ja vahukoor või jäätis siis kindlasti juurde. See on siin küll möödapääsmatu. 

Retsepte, millest eeskuju võtta, on internetis palju, ja nad on kõik üsna sarnased (uskuge, ma tegin uurimistööd nagu alati), kuid mina inspireerusin seekord sellest.

Karamell:

  • 60 g võid
  • 100 g heledat muscavado suhkrut
  • 50 ml rõõska koort (osta 4 dl, ülejäänuga saad serveerida)
  • 0,5 tl kaneeli
  • näpuotsatäis soola
  • 2 suurt haput õuna

Biskviit:

  • 120 g jahu
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 0,5 tl soodat
  • 0,5 tl kaneeli
  • 0,5 tl vanilli
  • 140 g pruuni suhkrut
  • näpuotsatäis soola
  • 2 muna
  • 120 g kreeka jogurtit
  • 100 ml maitseta toiduõli


Võta vorm, mille põhi ei käi lahti. Mina kasutasin keraamilist lasanjevormi, mis vastab umbes 20 cm diameetriga ümmargusele vormile.

Pane ahi 180 C (pöördõhk) juurde sooja. Koori ja viiluta õunad õhukeselt. Mõõda kõik katteained vormi ja  pane sinna ka õunaviilud. Pane vorm ahju, et suhkur ja või sulaksid ning õunad juba natuke pehmeneksid. Selleks ei pea ootama, et ahi temperatuuri saavutaks. Sega vahepeal, et segu tuleks ühtlane.

Samal ajal valmista taigen. Mõõda ühte nõusse kuivained ja sega. Kausis vispelda munad suhkruga lahti. Lisa vedelikud. Vahetult enne vormi lisamist sega kuivained vedelikusegu hulka (nii ei jõua sooda liiga vara ära reageerida) ja sega ainult nii palju kui parasjagu vaja.

Võta vorm ahjust ja vaata, et kõik oleks segunenud ja aja õunad ühtlase kihina laiali. Laota peale taigen (võib tunduda, et seda on vähevõitu, aga see kerkib päris palju). Küpseta 180 C ahjus umbes 25 minutit või kuni kook on pealt kuldne ja koogi sisse torgatud tikk jääb puhtaks.

Võta kook ahjust ja lase jahtuda umbes 10 minutit. Vabasta vajadusel koogi servad noaga vormi küljest. 

Kui kook on natuke jahtunud, kummuta see serveerimisalusele (kaua ei tohi oodata, muidu ei tule karamell enam vormi küljest lahti). Serveeri soojalt koos vahukoore või jäätisega või mõlemaga.

Vaata ka

0 comments

Subscribe