Antonio Carluccio tiramisu
Tuesday, January 14, 2020
Sametine ja suussulav Itaalia magustoit tiramisu kuulub küll nende klassikute hulka, mille retsepti variatsioone on musttuhat. Olen midagi seda päris mitmel erineval moel teinud ja seejuures tihtipeale toore muna kasutamist vältinud. Seekord aga mõtlesin kadunud Antonio Carluccio (1937-2017), Itaalia köögi guru ja Jamie Oliveri ühe mentori retsepti järgi tehtud spaghetti alla carbonara juurde otsida välja, mismoodi ta tiramisud tegi. Ja leidsingi retsepti nagu ka video Jamie Food Tube'ist. Naljakas on muidugi see, et retseptis on osad asjad, mida ta videos teeb, puudu. Lisasin need allolevas retseptis. Ja nii lihtne see ongi. Jagus kahele.
Oma nime, tira mi su, itaalia keeles 'tõsta mind üles' vääriline on see magustoit igal juhul.
Kahele
- 1 munakollane (värske kvaliteetne muna)
- 1,5 spl suhkrut
- 0,5 tl vanillipastat või -ekstrakti
- 250 g mascarponet
- 2 spl piima või koort
- 150 ml kanget musta kohvi
- 1 spl likööri (Amaretto vms)
- 6 Savoiardi küpsist
- kakaopulbrit
Valmista kohv ja lase jahtuda. Hõõru munakollane, suhkur ja vanill vispliga heledaks. Lisa mascarpone ja sega ühtlaseks. Selleks on ilmselt vaja lisada mõni supilusikatäis koort või piima, et kreemi vedeldada.
Lisa liköör kohvile ja sega. Immuta küpsiseid kohvis ja lao need magustoidupokaali vaheldumisi kreemiga. Võib-olla saaks sellest kreemi kogusest kolm pokaali ka, aga minu arust oli kahele parajalt. Neljale küll mitte.
Pane külmkappi soovitavalt üleöö, et maitsed läbi tõmbaksid. Vahetult enne serveerimist kaunista kakaoga. Sobib hästi kohviga. Limoncellot võta ikka alles pärast, digestiiviks ;)
0 comments