Sidrunikook mascarpone-vahukoorekreemiga
Tuesday, October 01, 2019
Seda kooki olen teinud natukese variatsiooniga nüüd juba mitu korda. Kesksed on siin sidrunine võibiskviit ja vahukoore-mascarponekreem. Koogi vahele olen pannud kord küpsetatud rabarberit, kord sidrunikreemi. Samuti olen seda kasutanud leedriõiekoogi baasiks.
See koogiretsept ei ole tegelikult midagi muud kui üks suur keeks ümmarguses vormis ainsa erinevusega keeksist (pound cake), et lõpus vedeldatakse tainast mingi vedelikuga nii palju, et see tagurpidi pööratud lusikalt maha kukuks. Kreem on aga väga hea selle poolest, et mascarpone maitse ja rasvasus ei domineeri, aga samas on see paksem kui lihtsalt vahukoor.
Koogiretsepti võtsin siit, aga mina teen seda ühes 23-cm vormis ja lõikan pooleks.
Kook
- 220 g pehmet võid
- 220 g suhkrut
- 220 g jahu
- 2 tl küpsetuspulbrit
- 1 mahesidruni koor
- 4 muna
- näputäis soola
- 3-4 spl piima
180 C, 45 min
Pane ahi 180 C juurde soojenema. Kata 23 cm ümmarguse lahtikäiva koogivormi põhi küpsetuspaberiga ja määri servad võiga.
Riivi sidruni koor. Vahusta või mikseri abil suhkru ja sidrunikoorega kreemjaks. Lisa vahustades ükshaaval munad töödeldes segu iga muna järel ühtlaseks. Mõõda eraldi nõusse valmis kuivained, sega omavahel ja lisa võisegule. Sega ühtlaseks. Lisa ka piim ja sega veelkord ühtlaseks. Kontrolli, et tainas kukuks tagurpidi pööratud lusikalt maha. Vala tainas vormi ja küpseta kuni koogi sisse torgatud tikk jääb puhtaks. Lase koogil vormis veidi jahtuda, seejärel eemalda serv. Umbes 10 minuti pärast eemalda kook vormi aluse pealt ja lase täielikult jahtuda.
Kreem
- 400 ml vahukoort
- 250 g mascarponet
- 4 spl tuhksuhkrut
Suhkrusiirup
- 1 dl keedetud vett
- 1 dl suhkrut
Kokkupanek
- Kook
- Kreem
- Siirup
- Sidrunikreem (tasub ise teha, aga minu arust ka Thursday Cottage oma on täiesti hea)
0 comments