­
Itaaliapärane ploomi-mandlikook - torta di prugne e mandorle - Sandra koogid

Itaaliapärane ploomi-mandlikook - torta di prugne e mandorle

Tuesday, September 24, 2019

Kook, mida olen sel sügisel teinud juba mitu korda. Selle peal olev või-mandli-suhkrukate on kuidagi isegi veel parem kui tavaline toscakate või purukate. Originaalretsept pärinevat raamatust Williams-Sonoma Rustic Italian: Simple, Authentic Recipes for Everyday Cooking, aga mina leidsin selle siit blogist. Retsept nõuab ka sidruni lisamist, aga proovisin mõlemat moodi ja ausalt öeldes minu arust see sidrun juba koormas koogi maitsetega üle. Nagu ikka üritasin kogused meetermõõdustikku ümber panna.



Kook:

1 dl mahedamaitselit õli (näiteks rafineeritud oliiviõli)
2,5 dl jahu
1 dl mandlijahu
2 tl küpsetuspulbrit
1/4 tl meresoola
1 muna
1 dl piima
2,5 dl suhkrut
2 tilka mandliekstrakti
9-10 suurt kõva sorti ploomi

Kate:

u 1 dl mandlilaaste
2 spl suhkrut
2 spl pehmet võid

23 cm vorm, 190 C, 45 min


Pane lahtikäiva ümmarguse koogivormi (kuigi olen teinud ka väiksema kandlise vormiga) põhja küpsetuspaber ja määri vormi seinad rasvainega. Lõika ploomid pooleks ja võta kivid välja.

Suures kausis vispelda kuivained: jahu, mandlijahu, küpsetuspulber, sool.

Teises kausis vispelda korralikult kokku muna, õli, piim, suhkur ja mandliekstrakt. Mandliekstrakti tasub panna maitse järgi, aga sellega ei tohi liialdada. Vispelda vedelikusegu kuivainete hulka. Ära segamisega liialda.

Kolmandas väikeses kausis sega teelusika abil pehme või, suhkur ja mandlilaastud.

Vala taigen vormi. Lao tihedalt peale ploomipoolikud, lõikepool üleval. Jaota koogi peale võisegu; seda on kõige parem teha käega.

Küpseta 190-kraadises alt ja ülevalt kuumusega ahjus 40-45 minutit või kuni kate on kuldne ja koogi sisse torgatud tikk jääb kuivaks. Võta kook ahjust ja lase natuke jahtuda enne kui vormi ääre eemaldad. Serveeri toatemperatuuril.

Vaata ka

0 comments

Subscribe