Õunasaiad toorjuustukreemiga
pühapäev, oktoober 12, 2025Hoiatus: need saiad ei ole sarjast "lihtsalt ja kiirelt". Samas ei ole siin ka otseselt midagi keerulist. Pärmitainas on isegi eriti lihtsa valmistamisviisiga. Aga aega läheb.
Tavaliselt ma ei ole armastanud rohke täidise ja kreemiga ameerikapäraseid saiu, aga esimesi koduseid õunu vaadates kangastusid mulle just pehmed, kreemised ja veidi karamellised õunasaiad. Omajagu Internetis tuhlamist ja kaks katsetust ja jõudsin enda jaoks piisavalt lihtsa ja toimiva retseptini. Boonus on veel see, et selle pärmitaigna võib juba eelmisel õhtul valmis teha, et hommikul saiad kiiremini valmis saada. Sai tuleb sellest taignast tõesti pehme ja sobib näiteks ka karamelli-pekaanisaiade või mandlitäidisega saiade tegemiseks. Kui aga kasutada vähem magusat ja rikkalikku täidist, siis peaks soola kogust vähendama.
Tainas:
- 3 dl piima
- 21/4 tl kuivpärmi
- 2 spl suhkrut
- 50 g võid
- 1 tl soola
- 1 muna
- 550-600 g jahu
Õunatäidis:
- 3 õuna
- 2 spl heledat muscavado suhkrut
- tükk võid
- 1 spl tärklist
Kate:
- 50 g võid
- pruuni suhkrut
- kaneeli
- (rosinaid)
Peale:
- vahukoort
Kreem:
- 50 g võid
- 75 g toorjuustu
- vanilliekstrakti
- u 100 g tuhksuhkrut
Soojenda piima käeleigeks ja sega sinna hulka ka või, et see ära sulaks. Sega kõik kuivained s.h pärm omavahel. Pane vedelikud s.h muna sõtkumiskaussi ja sega lusikaga hulka kuivained. Kui enam segada ei saa, siis hakka sõtkuma. Käsitsi võtab see 5-6 minutit. Tainas jääb kleepuv ega hakka kausi küljest lahti lööma, aga natuke paremini kokku hoidma siiski. Õlita puhas kauss ja tõsta tainas sinna. Puista peale veidi jahu ja kergita soojas kohas kolmekordseks. Selleks kulub 1-1,5h. Võid taigna panna ka hoopis ööks külmkappi kerkima ja jätkata hommikul.
Samal ajal tee õunatäidis. Koori ja viiluta õunad õhukesteks viiludeks, et need kiiremini pehmeneksid. Pane kõik potti v.a tärklis. Kuumuta kuni õunatükid on pehmed, aga mitte täiesti püreeks muutunud. Selleks kulub u 10 minutit. Lõpuks sega hulka ka tärklis. Võid õunamoosile ka mingeid vürtse lisada.
Kui tainas on kerkinud, tõsta see hästi jahusele lauale. Tõsta tainast paar korda, et see oleks igalt poolt jahune, nii õnnestub rullimine hästi. Määri saadud ristkülik noa või käte abil võiga, raputa üle pruuni suhkru ja kaneeliga. Ausalt, ma tegin seda silma järgi. Määri peale õunamoos. Usun, et ka rosinate lisamine ei tee paha. Rulli lühemast otsast kokku ja lõika 12 tükiks.
Vooderda poole ahjuplaadi suurune vorm küpsetuspaberiga. Tõsta rullid vormi ja jäta pooleks tunniks kööki kerkima. Soojenda ahi 180 C kraadini. Enne ahju panekut vala rullidele veidi vahukoort, nii et igale rullile jaguks.
Küpseta 25-30 minutit, kuni rullid hakkavad kuldseks tõmbuma. Kuivaks ei tohi küpsetada. Jahuta rulle vormis u 10 minutit ja samal ajal valmista toorjuustukreem. Selleks vahusta kõik koostisosad lihtsalt mikseriga kokku. Tuhksuhkut panen mina maitse järgi - kõik retseptid nõuavad alati oluliselt rohkem, kui ma panen. Määri kreem saiadele ja võibki sööma hakata.




0 kommentaari